понеділок, 12 січня 2015 р.

Gute Vorsätze або кожен рік як з чистого листка

         Перед початком кожного нового року в Німеччині прийнято.... Ні, не загадувати бажання. Німці дають собі "заповіти" стати краще і змінити якість свого життя. 
Декілька років тому, коли мої знання німецької були далекі від ідеалу, мій знайомий з Німеччини запитав "Welche Vorsätze für das neue Jahr hast du?". Я одразу відкрила словник, щоб дізнатися, що означає слово "Vorsätze". Першим запропонованим варіантом був "план". Але, як виявилося пізніше, мова йшла не про плани, а про загадкові "обіцянки самій собі" змінити щось в наступному році. 
        Німці дуже люблять усе планувати. І ось таке планування перед новим роком вже перетворилося на традицію. З самого початку грудня на всіх сайтах в інтернеті, розважальних програмах (і не тільки) можна почути: "Gute Vorsätze fürs neue Jahr!". Всі обіцяють собі та іншим змінитися, як тільки годинник проб'є 12 і все трапиться, як у казці.
         За результатами дослідження порталу de.statista.com, більшість німців (60%) перед початком 2015 року пообіцяли собі "звільнитися від стресу". Іншими найбільш популярними обіцянками стали:


- почати займатися спортом (55%)
- проводити час з сім'єю і друзями (55%)
- більше часу присвячувасти собі (48%)
- притримуватися здорового харчування (48%)
- схуднути (34%)
- бути більш економним (31%)
- меньше дивитися телевізор (18%)
- меньше проводити час в Інтернеті (15%)



Чудова традиція, чи не так? Пропоную розповсюджувати її і серед нас! :) 

3 коментарі: